Kansanterveyttä ja -suosiota: Polkujuoksu aukoi ovia 2010-luvulla

Kuva tulossa
Vaarojen Maraton on suomalaisten polkujuoksutapahtumien pioneeri. Kuva: Harri Mäenpää/Studio Korento
Asiakas
Vaarojen Maraton / Karelian Seikkailu-urheilijat ry, Metsäkustannus Oy
Projektista
Simanalla on ollut miellyttävä rooli osallistua polkujuoksun suosion edistämiseen Suomessa, ykköstuotteinaan polkujuoksutapahtumat ja ensimmäinen suomalainen polkujuoksukirja.

Polkua asfaltin sijaan  

Polkujuoksu Suomessa heräsi ja keräsi vahvasti harrastajia 2010-luvulla. Moni kuntoilija löysi löysi polkujuoksusta ja polkujuoksutapahtumista itselleen mieleisen tavan kokea liikkumisen iloa. 

Simana on saanut olla mukana edistämässä suomalaisten polkujuoksuinnostusta ja luontobuumin voimakasta kasvua.

Polkujuoksukirja markkinoille

Vuonna 2018 Simana sekä Hannu Airila avustajineen ja monien harrastajien tukemana kirjoittivat ensimmäisen suomalaisen polkujuoksukirjan kannustamaan kasvavaa polkujuoksijoiden joukkoa.

Metsäkustannus Oy:n kustantamassa kirjassa muun muassa esitellään lajia, harjoittelua, varusteita ja tapahtumia etenkin lajiin tutustuville. Monelle polkujuoksuun jo perehtyneelle kiinnostavinta kirjan antia ovat eri puolilta Suomea kootut suositukset hyvistä polkujuoksureiteistä.   

Vaarojen Maratonilta kaikki alkoi 

Ensimmäisellä Vaarojen Maratonilla vuonna 2006 oli 10 juoksijaa. Seuraavana vuonna 49, sitten 110. Tapahtumakeskuksena palvellut Kiviniemen tila jää pieneksi vuonna 2009, ja kisakeskus muuttaa Kolin kansallispuiston sydämeen, Sokos Hotel Kolille ja Luontokeskus Ukkoon.

Seuraavina vuosina polkujuoksuharrastus herää Suomessa. Vaarojen Maraton kasvaa yli tuhannen juoksijan tapahtumaksi ja nimetään "Suomalainen matkailupalkinto – Finnish Travel Award" -kilpailun neljän finalistin joukkoon. Tapahtuman alkuvaiheista ja tunnelmista voit lukea Ylen ja toimittaja Marko Krapun artikkelista Kivun ja nautinnon nuorallatanssia

Simana Oy:n yrittäjä Heikki Hamunen oli Vaarojen Maratonin tapahtumajohtajana vuosina 2007-2017. 

  


Tapahtuman johtajana vuosina 2007-2017 Heikki oli tekijä paikallaan. Heikin järjestelmällisyys, projektinhallinta ja henkilökohtainen ote olivat arvokkaita eväitä, jotka auttoivat Vaarojen Maratonia kohti menestystä.
Mikko Frisk
Vaarojen Maratonin järjestäjän, Karelian Seikkailu-urheilijat ry:n, puheenjohtaja 2014-2019

Lisää kuvia

Videot

Vaarojen Maraton Kolin kansallispuistossa

BUFF Trail Tour Finland -kiertueen finaali Vaarojen Maraton on juostu Kolin kansallispuistossa vuodesta 2006. Tässä tunnelmia vuodelta 2014.